Værtsfamilier

 

Bliv værtsfamilie i en periode for et russisk barn fra Tjernobylområdet.

Opholdet finder normalt sted i juli måned, og varer typisk 3 uger.

 

Du kan kombinere det gavnlige med en personlig oplevelse for hele familien. Det kan ganske enkelt gøres ved at melde sig som værtsfamilie for et eller flere russiske børn, som har brug for at komme på ferie fra deres vante omgivelser.

 

For at blive værtsfamilie kræves, at man har lyst, tid og overskud til opgaven. Til gengæld får man en enestående mulighed for at opleve en helt særlig ”ferie” med indhold ud over det sædvanlige.

 

Man skal regne med, at feriebarnet ikke kan være alene, så et eller flere familiemedlemmer skal være til rådighed døgnet rundt. Det skyldes, at de færreste af børnene taler andet end russisk. Jo ældre barnet er, jo større er chancen for at der tales lidt engelsk eller tysk. Man skal ikke være bange for sprogproblemet. Man lærer hurtigt nogle fælles ord og det nødvendige tegnsprog. Dertil kommer muligheden for at bruge edb til at vise billeder og skrive enkelte ord eller sætninger og oversætte ved hjælp af f.eks. Google.

 

Man skal selvfølgelig have økonomi til at være vært. Der kommer nogle transportudgifter i forbindelse med at hente og bringe barnet ved bussen, og hvis man arrangerer udflugter. Feriebarnet skal i øvrigt blot indgå som et normalt familiemedlem og deltage i familiens normale liv.

 

Ud over det er man selv herre over, hvor meget man gør ud af det, men for de fleste børn er de nære oplevelser rigeligt. En tur i skoven, til stranden, deltage i indkøb, en ridetur på naboens hest, o.s.v. Har man råd og lyst, kan man selvfølgelig tage i sommerland eller andre besøgssteder, men det er ingen betingelse. Hvis eventuelle besøg arrangeres sammen med andre værtsfamilier, vil barnet også møde kammerater fra busturen.

 

Mange af børnene kommer med meget lidt bagage, så har man mulighed for at skaffe tøj fra venner og bekendte, vil det blive værdsat. Man behøver ikke tænke i nyt tøj. Foreningen forsøger selvfølgelig også at være netværk, så man kan udveksle tøj med andre værter.

 

Hvordan bliver man værtsfamilie?

 

Proceduren er, at man kontakter foreningen og melder sig. Derefter snakker vi om det, og foreningen sender en ”konsulent” på hjemmebesøg. Dette giver os mulighed for at få et indtryk af de muligheder værtsfamilien kan tilbyde, og værtsfamilien får mulighed for at få svar på en masse praktiske spørgsmål. Sideløbende indhenter foreningen en børneattest hos politiet for alle medlemmer i husstanden over 15 år. Hvis besøget falder tilfredsstillende ud for både familie og forening, og hvis børneattesterne er uden bemærkninger, finder vi et eller flere børn efter aftale. Man kan selvfølgelig ønske, hvilket køn barnet / børnene skal have og barnets / børnenes alder. Foreningen kan ikke love at alle ønsker kan opfyldes, men vi gør vores bedste. Jo før man melder sig, jo før kan vi sende ønskerne til Rusland, og jo større chance er der, for at alt går op i en højere enhed.

 

Og så er det bare med at væbne sig med tålmodighed. Man kan risikere, at man først sent får oplysninger om barnet fra Rusland, men vi gør alt for at få oplysninger så tidligt som muligt, så man kan forberede sig på ”den store dag”, hvor man henter barnet ved bussen.

 

Hvilken hjælp får man?

 

Sammen med børnene inviterer vi et antal ledere, som også bor privat hos danske værter. Lederne skal fungere som oversættere, samtidig med at de også kan være behjælpelige med at løse praktiske problemer, som måtte opstå under barnets besøg. På samme måde kan man konsultere foreningen, som har stor viden om, hvordan man kan gribe problemer an. I yderste konsekvens kan det komme på tale at flytte et barn til en ny vært, hvis der opstår problemer, som ikke umiddelbart kan klares. Denne nødløsning bruges dog – heldigvis – sjældent. Normalt lykkes det at få eventuelle problemer klaret.

 

Tilbage til toppen.

 

Vanya og Slava