Tankevækkende oplevelser

 

Tankevækkende oplevelser.

 

Vi var værtsfamilie for et stråleramt russisk barn første gang i 1993, det betyder, at vi har været værtsfamilie i alt elleve år. Første år inviterede vi igennem en anden organisation.

 

Det første år var vi vært for Olga – en pige på 12 år, efter et par år blev det udvidet til to børn, så blev det tre børn og i 2003 har vi haft besøg af fire børn. Vi har også planlagt at invitere 4 børn i 2004.

 

Det er nok efterhånden blevet til en livsstil for os.

 

Vi har sammen besøgt ”vores børn” ti gange altid i oktober måned.

 

I oktober 2003 besøgte vi eller mødte næsten alle ”vores børn” vi har haft på besøg i DK. Bl.a. besøgte vi Olgas familie. Her spurgte de om ikke vi ville med hen og besøge Olga på hendes arbejdsplads, hun arbejdede på en grænse cafe` mellem Hviderusland og Rusland.

 

Vi spiste til aften på cafeen sammen med Olgas forældre, her fik vi at vide, at Olgas månedsløn var ca. 175 kr. hun skulle selv betale for transport til og fra arbejde (15-20 km) hun arbejdede 240 timer om måneden, cafeen var døgnåben og hendes arbejdstid var 24 timer.

 

Olga er en pæn og velbegavet pige, men familien har desværre ikke haft råd til at give hende en uddannelse.

Olgas far er i politiet, han kan gå på pension næste år, den månedlige pension vil være omkring 325 kr.

En anden af ”vores børn” Tatiana blev 18 år i september 2002, hun blev gift december 2002 og fik sit første barn i september 2003.

 

Tatiana og hendes mand er begge to arbejdsløse. Der findes reelt ingen arbejdsløsheds understøttelse i Rusland, når den lille familie alligevel klarer at overleve, skyldes det alene, at hele deres familie og gode venner hjælper i det omfang, det er muligt.

 

Vi besøgte også Alexandra en pige på 12 år, hun har været i DK 3 gange.

 

Alexandras mor er læge, hun kan gå på pension om 2 år, hendes månedlige pension vil være ca. 400 kr.

Politi, lærere og læger er lavstatus i Rusland.

 

I Novozybkov området er pensionsalderen for kvinder 45 år og for mænd 50 år. Det skyldes Tjernobyl katastrofen, Novozybkov området er et af de allermest stråle forurene områder i Rusland. Pensionsalderen i Rusland er normalt 50 år for kvinder og 55 år for mænd. Det kræves dog, at man har arbejdet i mindst 20 år for at opnå retten til pension.

Pensionens størrelse vil være afhængig af den løn man har haft tidligere.

 

Vi kender en dame der har en løn på omkring 600 kr. pr. måned, hun betaler 250 hr. pr. måned i husleje + el og varme, der er ikke meget tilbage til fornøjelser når kosten og daglige fornødenheder er betalt. Der er stor inflation i Rusland.

 

Dette er kun nogle få eksempler med udgangspunkt i ”Vores egne børn” og personlige venner i Rusland.

Men som aktive i Nordjysk humanitærhjælp gennem mange år, har vi kendskab til utroligt mange triste skæbner.

 

Med venlig hilsen Kirsten & Peter Lassen, Nibe